în Practic

8 min de citit

Aștept la coadă la un ghișeu. Mă plâng de birocrația excesivă dar nimeni nu mă bagă în seamă. Așa că îmi scot telefonul din buzunar și îl deblochez. Sunt bombardat de milioanele de aplicații care îmi sar drept în ochi. Am uitat pentru ce l-am deschis de fapt. Mă mut de la un ecran la altul de câteva ori. Până la urmă verific Facebook, Instagram, Snapchat. Ăsta e Tinder într-un colț al ecranului? Nici nu știam că îl mai aveam instalat. Ce naiba? Îl deschid de curiozitate. Profilul meu încă e activ. Accept câteva persoane și dau refuz la majoritatea. Par prea disperate. Îl închid repede când simt o privire peste umăr. Mă întorc dar nu e nimeni. Telefonul vibrează. E o reclamă la o nouă aplicație. Promite să-mi facă telefonul mai organizat. Asta e exact ce îmi trebuie. O instalez din două mișcări. Încă o iconiță se așează pe ecran, lângă celelalte sute. Oftez.

Poate că povestea asta nu este întru totul adevărată (nu am Snapchat), dar mare parte este (am găsit Tinder instalat și uitat pe acolo). Nu sunt eu mare guru al organizării sau al minimalismului dar să existe aplicații care să îți organizeze eficient aplicațiile de pe telefon mi se pare o mare ipocrizie. Cel puțin eu aveam nevoie de o curățenie adevărată de primăvară. Nu mă crezi? Uite cum arăta telefonul meu înainte de curățare.

Cele patru ecrane încărcate de aplicații, înainte de curățenia generală

Cu un pic ajutor din partea internetului1 și a simțului practic, am pus cap la cap câțiva pași simpli pe care mi i-am propus să-i urmez ca să îmi organizez telefonul. Dar înainte de asta, așa cum spune Simon Sinkek, „start with why”2 (începe cu de ce).

Fiecare alegere pe care o iau trebuie însoțită de o justificare. Chiar dacă este un simplu „pentru că îmi place”, este mult mai bine decât să acționez fără să știu exact de ce este important pentru mine.

Așadar, de ce să îmi organizez telefonul? Pentru că în epoca modernă, este singurul dispozitiv pe care îl avem cu noi aproape în orice moment (inclusiv în baie) și aproape ne dictează viața. Ei bine, un dispozitiv încărcat cu o grămadă de aplicații nefolositoare îți distrage atenția și ajungi de la a verifica un simplu mesaj să stai cu orele pe joculețe și rețele de socializare.

Cum am procedat eu? Din câteva referințe și exemple, mi-am încropit o listă de pași și apoi mi-am zbierat comenzile către mine însămi ca un sergent de instrucție furios.

1. Șterge toate aplicațiile pe care nu le folosești!

Am șters. Recunosc, câteodată cu o foarte mare greutate. Dacă începi cu întrebarea „Am folosit aplicația asta în ultima lună sau ultima săptămână?” ar trebui să-ți fie mai ușor. Câteodată apărea o voce care îmi spunea „Dar dacă o să ai nevoie în curând?” Eu am încercat să o ignor. Pentru că ei bine, dacă o să am absolută nevoie, o să o descarc și instalez din nou. La unele aplicații m-am decis mai ușor să le șterg, la altele mai greu.

2. Șterge aplicațiile pe care ți se pare că le folosești dar de fapt nu este așa!

După ce am șters tot ce am crezut de cuviință, a venit timpul să mai șterg câteva. Acestea, deși pare că le folosesc, nu este decât o minciună pe care mi-o spun singur. Ori folosesc varianta de browser (de ex. Canva) sau nu călătoresc acum (Booking, Airbnb, Aeroflot). Am trișat și am păstrat Booking  pentru că știu că trebuie să mă interesez de niște oferte luna viitoare. Teoretic luna viitoare înseamnă că și aceasta aplicație ar trebui ștearsă dar mi-am zis că nu sunt un minimalist adevărat. Și oricum voi ascunde aplicația (vezi pașii 6 și 7).

3. Găsește un wallpaper pe gustul tău. Puncte bonus dacă este minimalist.

Deși partea asta sună plăcut, mi-a luat o veșnicie să găsesc o imagine care nu este încărcată excesiv, este pe gustul meu și nu îmi provoacă amețeală prin alegerea ciudată a culorilor. De ce nu am lăsat wallpaper-ul inițial care se potrivea la 2 dintre cele 3 punte specificate de mine? Sunt genul de tip care are pe desktop și pe Mac wallpaper-ul cu care vine sistemul de operare și nici nu cred că îl voi schimba vreodată. Mi-am zis că dacă tot îi voi da telefonului un aspect nou, să aleg un wallpaper care să iasă în evidență. (vezi pasul 4)

4. Păstrează aplicațiile absolut esențiale la vedere pe primul ecran.

Prin aplicații esențiale vreau să spun telefonia și mesageria, Adam și Eva ai telefoniei. Le-am pus pe primul ecran în bara de jos și am mutat/șters orice altceva de pe primul ecran. În acest mod pot să admir wallpaper-ul pe care l-am ales și dacă deschid telefonul din plictiseală, nimic nu îmi va atrage atenția și mă va forța să mă gândesc bine ce anume caut pe pagina a doua a ecranului. Care este justificarea mea pentru Google Keep și aplicația de fotografie? Folosesc foarte mult telefonul să iau notițe, fie când citesc (cuvinte de căutat în dicționar, idei interesante, etc), fie când mă trăsnete câte vreo idee genială pentru o povestioară sau articol. Cât privește camera, de obicei se poate porni din lockscreen dar telefoanele cu senzor îți deblochează telefonul direct pe prima pagină, și nu se știe când trebuie să prind momentul.

Plus că nu am avut niciodată momente de genul: „Mă plictisesc, ia să vad ce mai e pe telefon. O, poate să facă poze! Țac-pac, câteva selfie-uri.” Dar dacă ție ți se întâmplă, recomand mutarea aplicației foto pe pagina a doua a ecranului.

5. Păstrează aplicațiile esențiale pe următoarea pagină a ecranului

În acest moment, ecranul meu este cât se poate de organizat, doar că pe a doua pagină, aplicațiile tot stau în dezordine generală. Soluție. Mut totul pe pagina a treia. Succes!

Râdem, glumim, dar exista aplicații pe care chiar le folosesc cu intenție aproape zilnic. Așa că locul lor este aici. Instagram, Google Chrome, Google translate și Galeria sunt aceste aplicații. Dar pentru un utilizator business, ele ar putea fi orice alte aplicații care îl ajută să-și organizeze ziua sau aplicații de productivitate. Pentru un artist, aplicații de fotografie. Nu știu, fiecare are excentricitățile sale.

Singura rețea de socializare pe care o folosesc pe telefon este Instagram (@bogdanbalostin pe comunitatea de bokstagram) și nu pierd timpul pe ea (așa îmi place să mă mint).

Telefonul a ajuns pentru mine o unealtă pentru a căuta informații mai rapidă decât calculatorul așa că folosesc browserul de fiecare dată când  am o nedumerire.

De când am început sa citesc au atenție, și asta înseamna că dacă nu înțeleg un cuvânt, nu trec peste el fără să caut o explicație (și asta face ca unele lucruri să le citesc foarte încet, dar merită. Am aflat o grămadă de cuvinte noi, chiar dacă nu absolut esențiale pentru context.) Soluția? Google Translate. Oare există o aplicație și pentru Dex? Chiar te rog să-mi spui dacă știi.

În ultimul rând, Galeria își merită locul aici pentru că pe telefonul meu nu există o metodă mai comodă de a verifica dacă o poza sau screenshot este făcut corect. Și în mod surprinzător, folosesc destul de des aceasta aplicație.

6. Păstrează tot ce rămâne pe o a treia pagină într-un folder

Tot ce a rămas după pașii 1-5, am pus pe ecranul al treilea. Câteva aplicații pe care nu le pot dezinstala sub nicio formă au ajuns într-un folder numit Mi Tools (cred că utilizatorii iPhone vor avea aceeași problemă în legătura cu aplicațiile stock); câteva aplicații de la Google, pe care deși nu le accesez direct, le folosesc destul de des; iar restul de aplicații au fost puse într un folder Apps. Din cauza organizării în patru colțuri, mi-am zis să pun încă o aplicație pe care o voi folosi uzual în al patrulea colț (care va fi schimbata în funcție de starea mea).

Cum arată telefonul meu după pașii 1-6

7. Dezactivează toate notificările.

Pentru mulți, s-ar putea ca pasul acesta să fie drastic. De aceea, o să-l numesc opțional. Cum adică să dezactivezi toate notificările? Exact așa cum sună. Pentru urgențe, am lăsat telefonia și mesageria standard active dar am dezactivat absolut toate celelalte notificări. Dacă te gândești ca nu poți trăi fără ele, adu-ți aminte că se putea trăi chiar foarte liniștit acum 10, dacă nu 20 de ani. Și email-ul tot era considerat ceva urgent în business pe vremea aia.

Acest pas, te va învață ca nu e nevoie sa deschizi aplicațiile de sute de ori pe zi. O dată sau de doua ori e de ajuns. Deși, ca să fiu complet sincer, la început paranoia te-ar putea face să verifici din minut în minut aplicațiile tale sociale.

În orice caz, succes în organizarea telefonului tău!

Înainte (stânga) și după (dreapta) curățenia generală
Referințe

1 * https://blog.rapidweblaunch.com/minimalists-guide-simplifying-iphone/
* https://medium.com/better-humans/beautility-my-ultimate-iphone-setup-1b3dd0c588a0
* http://www.newminimalism.com/blog/minimalist-phone
2 https://www.youtube.com/watch?v=IPYeCltXpxw

Scrie un comentariu

Comentează